!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek

Márc15.kis kép

MÁRCIUS 15-i JÁTSZÓHÁZ
Kokárda, csákó, Kossuth címer készítése, közben 48-as dalokat tanítunk. A március 15-e eseményeinek közös eljátszása.
Időtartam: 1- 1.5 óra, kérés szerint.

Ismertető

Zúgj március!
– szertartásjáték –

A Zúgj március című szertartásjátékunk a részt vevő gyerekekkel, a szüleikkel és a pedagógusokkal való együttes játékra épül. A Térszínház műhelye éveken át foglalkozott azokkal a dramatikus módszerekkel, amelyek az anyanyelvi nevelés szolgálatában állhatnak. Az egyik út az ünnepeink, ezen belül nemzeti ünnepeink méltó megünneplését célozza. Kidolgoztuk azt a módszert, amelyben a gyerekek – a hagyományos ünnepi műsorokkal ellentétben – cselekvő módon vehetnek részt a szertartásjátékban. Az együttlét két részből áll.
Az első részben azok a kellékek készülnek el, amelyek szükségesek a cselekmény bonyolításához, illetve az ünnepléshez: kokárda, csákó, krumplinyomóval Kossuth-címer, hajpánt stb. Ez munkaasztaloknál történik, animátorokkal, kis csoportokban. Ezalatt a zenekar a ’48-cal kapcsolatos népdalokat húzza, és miközben a kéz dolgozik, a közös dalolás a cél. A csellengő gyerekeket táncosok fogják kézen, akikkel táncolnak, vagy a kiaggatott szövegeket olvassák, illetve diktálják. (Ez kb. 50-60 perc.)
A második részben a ’48. március 15-i események közös előadása a cél:
– március 14.: este a Pilvaxban;
– 15. reggel: az Úri utca sarok;
– délelőtt: Pilvax, majd az egyetemek és a nyomda;
– délután: nagygyűlés;
– helytartótanács;
– este: Nemzeti Színház.
A Térszínház művészei animálják a jeleneteket, részben az összemesélés módszerével, részben az egyes jelenetek valamely szereplőjét alakítva, oly módon, hogy a gyerekek bekapcsolódjanak a cselekménybe.
Pedagógiai célunk a nemzeti ünnepünk átélése, cselekvő részvétellel, álpátosz nélkül, és különösen fontos, hogy a gyerekek semmiféle kényszert, erőszakot ne szenvedjenek el. A közös játék ünnepe szertartás, amely akkor, ha a színész animátorok és a gyerekek, valamint a felnőttek és a gyerekek egymásra találnak, szertartássá nemesedik.
A zenekar vezetője Jánosi András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia professzora, együttese pedig nemzetközi hírű. A táncokat Bakonyi Ernő neves népművész vezeti.
Elvünk: jót s jól!
 
Bucz Hunor, a Térszínház igazgató-rendezője