!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek
 • In memoriam BUCZ HUNOR

  Kedves Barátaink! Kedves Nézőink!

  Mindnyájan, akik szerettétek és tiszteltétek Bucz Hunort!

  Engedjétek meg, hogy a Bucz-család és a Térszínház nevében, Bucz Hunor fiaként írjak Nektek. Mint már bizonyára értesültetek róla szeretett Édesapám 2022. március 3-án elhunyt. Karizmája, lelkisége, tudása és bölcsessége pótolhatatlan, hiánya hatalmas űr a család, a Térszínház és – talán nem túlzás – a magyar kulturális élet egésze számára. Időbe telik míg ocsúdunk, de Édesapám végakarata szerint, a Térszínház folytatja a munkát. Éltetjük az örökséget, dolgozunk a hagyaték feltárásán és feldolgozásán.

  Édesapám részletesen rendelkezett a búcsúztatásáról. A temetés április végén lesz, gyermekkori és ifjú éveinek helyszínén, Debrecenben. Azt szerette volna, ha a lehető legszűkebb családi körbenpuritán módon temetik el. Ezt teljesítjük, azonban feladatunknak érezzük, hogy mások számára is lehetőséget biztosítsunk a méltó búcsúzásra, ezért 2022. május 2-án (hétfőn) 19 órai kezdettel In memoriam Bucz Hunor címmel a Térszínházban emlékestet szervezünk. Verseit, novelláit mondjuk, kedvenc dallamait énekeljük, interjúrészleteit vetítjük. Életének meghatározó korszakaihoz kapcsolódva beszédekre kerül sor. Az est végén leróhatjuk kegyeletünket a színházteremben kialakított emlékhelynél.  Az elhelyezett virágokat másnap, azaz május 3-án, autókonvojjal szállítjuk Debrecenbe, a sírhoz.

  Emlékest.png

  Ugyan a temetést Édesapám szűkkörűre tervezte, de szerette volna, hogy nyughelye hollétéről mindenki pontos tájékoztatást kapjon. Az volt a célja, hogy egy nagy létszámú, egyszeri gyászmenet helyett, kinek-kinek egy debreceni kirándulással egybekötött, szép és személyes élményekkel teli nap legyen a sírjához való ellátogatás. Ezért az emlékesten tájékoztató kártyákat osztunk ki, amelyeken feltüntetjük a nyughely pontos helyét, térképpel együtt. Ha valaki nem tud eljönni az emlékestre, akkor május 2-a után, e-mailben is igényelhet ilyen kártyát.

  Játszóhelyünk kamara méretű, de fontosnak érezzük, hogy ott emlékezzünk meg Édesapámról, hiszen számára a Térszínház terme maga volt a templom. A szűkös befogadóképességet a Zichy-kertben felállított sátorral kompenzáljuk, ahol vetítő segítségével, élőben fogjuk közvetíteni a színházteremben zajló eseményeket. Így mindenkinek jut hely. Köszönjük, ha az emlékesten való részvételi szándékotokat előre jelzitek a Térszínház elérhetőségein.

  Végezetül, szeretnénk megkérni Benneteket, hogy küldjetek Édesapámról nálatok fellelhető képeket, dokumentumokat! Írjátok le hozzá kötődő élményeiteket, emlékeiteket, gondolataitokat!

  Édesanyám, bátyám, az egész család, a Térszínház társulata és minden gyászoló nevében köszönjük együttérző üzeneteiteket, és mindazt a támogatást, amit kapunk tőletek. Engedjétek meg, hogy egy Édesanyám által fellelt Bucz Hunor-gondolattal zárjam soraimat:

   „Egyszer majd az őrtüzek egy tűzgömbbé egyesülnek, 
  hogy nem válogatva minden irányba sugározzák a meleget, 
  a fényt és az életet. Fölöttünk köröz a kerecsensólyom.”

  Szeretettel:
  Bucz Magor

 • Szophoklész: Antigoné

  Szophoklész: Antigoné (Tragédia) - "Kreón: Holtan se méltó szeretetre gyűlölőnk. Antigoné: Az én vezérem szeretet, nem gyűlölet. Kreón: Vezéreljen az Alvilágba: ott szeress!"

 • Weöres Sándor: A holdbeli csónakos

  Vitéz László a kiszolgált katona és felesége, Markotányos Rózsi történelmünk viharait idézve a mítikus őshazába vezetik a nézőt, hogy az ifjúság nagy kalandjáról, a szerelmesek bujdosásáról, hányattatásáról és egymásra találásáról meséljenek.

 • Páskándi Géza:   A vigéc
 • Moliére: Tartuffe

  Az érzések kuszasága és a szeretetnek álcázott önzés a társas színlelés förtelmes színterévé teszi Orgon otthonát. Ezt használja ki Tartuffe, az álszent. A szétzüllött család esélyteken a profi szélhámossal szemben.

 • Bornemisza Péter: Magyar Elektra

  „Bornemisza Péter az ő víg kedvében…” A víg nem csupán azt jelenti, hogy mulatságos, jókedvű, derűs, hanem azt is, hogy vigasztaló. A vigasztalást a reformáció kezdetének ötszázadik évében a hitünket szolgáló reformátoroktól kapjuk. Ezért tűztük műsorra a Magyar Elektrát.

Minden előadás Színháztermi előadások
Szabadtéri előadások Dramatikus játszóházak

 

Tisztelt Szervező!

A Térszínház minden előadása - körülményektől függően -  zárt térben és szabad téren is előadható.

Szabadtéri előadásaink:

Könnyen utaztatható, szerény technikai igényű előadásainkkal 18 év alatt bejártuk az országot,
és a határon túli, magyarok lakta vidékeket. Városok, falvak főterén, kastélyok, várak, iskolák udvarán, falunapon, templomban, búcsúban, a közösségi alkalmak különféle színterein számtalan
előadást tartottunk gyerekeknek és felnőtteknek.

Részletekért kattintsanak az adott előadás címére.

Kifejezetten nyári, szabadtéri programként jelenleg az alábbi előadásainkat ajánljuk szíves figyelmébe:
TÓTÁGAS

A középkori vásári műfaj hagyományát elevenítjük fel, amikor képet mutogatva, maszkban, bábbal, dalokkal adunk elő egy-egy történetet. Van közöttük eredeti vásári képmutogató (KÁPOSZTA SÁRI), verses mese (Kormos István: KACOR KIRÁLY), népmese (PINKÓ AZ ÖRDÖG FIA), vígballada
(Arany János: A HEGEDŰ), némafilmes szerelmi tragédia (Babits: MOZGÓFÉNYKÉP). E változatos eszközöket felvonultató mini színházi forma alkalmas arra, hogy akár vásári forgatagban is egymásra találjon a nemes irodalmi érték és a szórakozni vágyó közönség. Tizenkét, 3-5-10 perces, egy-két szereplős kis produkcióból áll a repertoárunk, ezekből igény szerint válogatunk. Hat-hét képmutogató dalokkal, körjátékkal bővítve 50 perces előadássá is összefűzhető.

MAGYARFÖLDI SZENTEK

Szentjeink legendáit Szent Mártontól Szent Lászlón át Szent Kingáig a képmutogató műfajában, vallásos népénekekkel kísérve adjuk elő.

CSOKONAI: KARNYÓNÉ
vígjáték két részben

"Karnyóné asszonyám vezeti a boltot,
két bolondos ifjú érte rántott koltot:
a Lipittlotty bácsi kitanult piperkőc,
vad legény a Tipptopp, belevaló gyerkőc,
üzleti vitáról szól e jeles darab,
meglátod, barátom, az idő elszalad..."

Így indítja a prológus a játékot, melyben a néző Csokonai könyörtelen humorától vezettetve korunk piaci szellemének ismerős bonyodalmaival, elrajzolt, esendő figuráival találkozhat.
Udvar, kerthelység, utcának, térnek meghitt szeglete alkalmas helyszíne lehet a 110 perces játéknak. Könnyed, ebéd utáni szórakozásnak vagy nyáresti csemegének ajánljuk 100-150 fős közönség számára.

KARÁCSONYI MISZTÉRIUM

Magyar népi Betlehemesekből és karácsonyi népénekekből szerkesztettük játékunkat. A szövegkopásokat és nyelvi romlásokat autentikus forrásból merítve kiegészítettük, és kijavítottuk, így a népi hagyomány epikus színházi vonásait megerősítettük. Az előadás térszerkezetét, jelrendszerét, színre állításának módját a középkori misztériumjátékok körmenetekben és búcsúkban máig is tetten érhető szemlélete és játékstílusa alapján alakítottuk ki. Szabadtéren és templomban egyaránt játsszuk, mert a profán és szakrális mozzanatok kontrasztja a menny-föld-pokol hármas tagozódású misztériumszínpadán nagy hatókörű cselekménnyé ötvöződik.

DRAMATIKUS JÁTSZÓHÁZAK

CSALÁDI JÁTSZÓHÁZ
Képmutogatókat játszunk, az egyes mesék között körjátékokat, moldvai táncokat és dalokat tanítunk.
Időtartam: 1- 1,5 óra, kérés szerint.

FARSANGI JÁTSZÓHÁZ
Farsangi álarcok készítése közben farsangi nóták tanulása, Képmutogatók, farsangi felvonulás és tánc.
Időtartam: 1- 1,5 óra, kérés szerint.

MÁRCIUS 15-i JÁTSZÓHÁZ
Kokárda, csákó, Kossuth címer készítése, közben 48-as dalokat tanítunk. A március 15-e eseményeinek közös eljátszása.
Időtartam: 1- 1.5 óra, kérés szerint.

PÜNKÖSDI JÁTSZÓHÁZ
Táncház, közben ügyességi játékok. Pünkösdi király választás, felvonulás, tánc.
Időtartam: 1- 1,5 óra, kérés szerint.

KARÁCSONYI JÁTSZÓHÁZ
Karácsonyi díszek készítése, közben daltanítás és tánc.
A betlehemi történet közös eljátszása, vagy a Térszínház betlehemesének eljátszása, kérés szerint.
Időtartam: 1-1,5 óra, kérés szerint.

Az előadások rendezője: BUCZ HUNOR

A választást segíti a fotógaléria, itt majd minden előadásról találhatók képek,
Kérjük ezeket is tekintse meg!!

Szervezés: Szamosvári Gyöngyvér +36-30-391-9765

Térszínház (üzenetrögzítős telefon): +36-1-388-4310

.