!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek
 • Klasszikusokkal a ringben
  Bach, Bartók, Schubert, Mendelssohn, Gounod, Kodály és Bucz Magor művei a Térszínházban
 • 50 éves a Térszínház
  50 éves a Térszínház

  1969 - 2019

 • Weöres Sándor: A holdbeli csónakos

  Vitéz László a kiszolgált katona és felesége, Markotányos Rózsi történelmünk viharait idézve a mítikus őshazába vezetik a nézőt, hogy az ifjúság nagy kalandjáról, a szerelmesek bujdosásáról, hányattatásáról és egymásra találásáról meséljenek.

 • Bornemisza Péter: Magyar Elektra

  „Bornemisza Péter az ő víg kedvében…” A víg nem csupán azt jelenti, hogy mulatságos, jókedvű, derűs, hanem azt is, hogy vigasztaló. A vigasztalást a reformáció kezdetének ötszázadik évében a hitünket szolgáló reformátoroktól kapjuk. Ezért tűztük műsorra a Magyar Elektrát.

disznójáték3
.

 

Repertoáron volt: (feltöltés alatt)

"Hely: az ól. Idő: a vágás hajnala. Szereplők: a disznók. Cselekmény: lázadás a böllérek ellen. Konfliktus: kié legyen a hatalom a győzelem után. Ágy látja az író, közel harminc évvel a győzelem előtt, esélyeinket."

 

 

{tab=Színlap}

Hely: az ól. Idő: a vágás hajnala. Szereplők: a disznók. Cselekmény: lázadás a böllérek ellen. Konfliktus: kié legyen a hatalom a győzelem után. Így látja az író, közel harminc évvel a győzelem előtt, esélyeinket.

Cornwall úr - Kovács J. István
Yorkshire úr - Balázsi István
Mangalicza úr - Nagy Zsolt
Koca anyó - Szamosvári Gyöngyvér
Kóbor Blöki - Zanotta Veronika
Közreműködnek: Balogh László, Csák Péter, Csiba Gergely, Földesi Attila, Földesi Csongor, Héder Imre, Takács János
Versek: Zászlós Levente
Szcenika: Perger László
Jelmez, kellék: Zanotta Veronika, Kovács J. István
Zene: Selmeczi György és Emődi Györgyi
Rendező: Bucz Hunor

{tab=Rendező naplója}

Czakó Gábor negyven éve írta ezt a műfajában nehezen meghatározható színpadi művét. 1989-ben a darabhoz írt elöljárójában több lehetőséget is megenged:

"Miféle darab a Disznójáték?

Blődli á la commedia dell'arte?

A szöveg rusztikus, parlagi, sehol egy veretes mondat. A szavak ki- és fölcserélhetők, szabad az improvozáció...

Ógörög sorstragédia musicalbe oltva?

A hősök archetípusok, küzdelmük a fátum árnyékában zajlik...

Politikai szatíra?

Bizony, itt disznók csinálnak forradalmat disznómód. Nem a forradalom eszméje a fő gondjuk, nem a jelen és nem a jövő, nem is az élet, a jó, a boldogság, hanem a hatalom...

Metafizikai dráma?

Mangalicza úr kulcsmondata "nem gondolja Cornwall úr, hogy van tisztességes halál is?" E kérdés után kezdődik a metafizika tartománya".

Mindez persze a Disznójáték értelmezését is jelenti. Ez a rendezőnek szánt legfőbb utasítás.

Ha blődli, akkor nem több mint csipkelődő, nyelvöltögető esztrádműsor.

Ha musicalbe oltott sorstragédia, akkor műfajparódia is. Az emészthetetlen élettények, a "mint egy rossz álom" szürrealizmusa lesz a cselekmény kohéziója.

Ha politikai szatíra, akkor nem a bolsevizmus, nem a globalizmus és nem is a terrorizmus, hanem a homo metropoliticus áll a középpontban. Kérdés, vajon az uralkodó elitről szerzett legfrissebb tapasztalatunk groteszk keserűséggé nemesedhet-e?

Ha metafizikai dráma, akkor misztérium, az Élet és a Halál vetélkedése. A halál tudásának féktelen félelme és az élet halálon túlmutató értékei versengenek a disznóól kifutóján. Ebben az ólban mindannyian benne vagyunk. Ez az ól a mi anyagi világonk. Törvényszerű-e, hogy úgy pusztuljunk, mint a disznók?

{tab=Fotók}

disznójáték3

 

disznójáték2

 

disznójáték5

 

disznójáték1

disznójáték6

 

disznójáték7

 

 

{tab=Videó}

{source}
<iframe width="300" height="auto" src="http://www.youtube.com/embed/_Y2vFbzBNaA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}

"Hely: az ól. Idő: a vágás hajnala. Szereplők: a disznók. Cselekmény: lázadás a böllérek ellen. Konfliktus: kié legyen a hatalom a győzelem után. Ágy látja az író, közel harminc évvel a győzelem előtt, esélyeinket."

{tab=Vendégkönyv}

{fcomment}