!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek
 • In memoriam BUCZ HUNOR

  Kedves Barátaink! Kedves Nézőink!

  Mindnyájan, akik szerettétek és tiszteltétek Bucz Hunort!

  Engedjétek meg, hogy a Bucz-család és a Térszínház nevében, Bucz Hunor fiaként írjak Nektek. Mint már bizonyára értesültetek róla szeretett Édesapám 2022. március 3-án elhunyt. Karizmája, lelkisége, tudása és bölcsessége pótolhatatlan, hiánya hatalmas űr a család, a Térszínház és – talán nem túlzás – a magyar kulturális élet egésze számára. Időbe telik míg ocsúdunk, de Édesapám végakarata szerint, a Térszínház folytatja a munkát. Éltetjük az örökséget, dolgozunk a hagyaték feltárásán és feldolgozásán.

  Édesapám részletesen rendelkezett a búcsúztatásáról. A temetés április végén lesz, gyermekkori és ifjú éveinek helyszínén, Debrecenben. Azt szerette volna, ha a lehető legszűkebb családi körbenpuritán módon temetik el. Ezt teljesítjük, azonban feladatunknak érezzük, hogy mások számára is lehetőséget biztosítsunk a méltó búcsúzásra, ezért 2022. május 2-án (hétfőn) 19 órai kezdettel In memoriam Bucz Hunor címmel a Térszínházban emlékestet szervezünk. Verseit, novelláit mondjuk, kedvenc dallamait énekeljük, interjúrészleteit vetítjük. Életének meghatározó korszakaihoz kapcsolódva beszédekre kerül sor. Az est végén leróhatjuk kegyeletünket a színházteremben kialakított emlékhelynél.  Az elhelyezett virágokat másnap, azaz május 3-án, autókonvojjal szállítjuk Debrecenbe, a sírhoz.

  Emlékest.png

  Ugyan a temetést Édesapám szűkkörűre tervezte, de szerette volna, hogy nyughelye hollétéről mindenki pontos tájékoztatást kapjon. Az volt a célja, hogy egy nagy létszámú, egyszeri gyászmenet helyett, kinek-kinek egy debreceni kirándulással egybekötött, szép és személyes élményekkel teli nap legyen a sírjához való ellátogatás. Ezért az emlékesten tájékoztató kártyákat osztunk ki, amelyeken feltüntetjük a nyughely pontos helyét, térképpel együtt. Ha valaki nem tud eljönni az emlékestre, akkor május 2-a után, e-mailben is igényelhet ilyen kártyát.

  Játszóhelyünk kamara méretű, de fontosnak érezzük, hogy ott emlékezzünk meg Édesapámról, hiszen számára a Térszínház terme maga volt a templom. A szűkös befogadóképességet a Zichy-kertben felállított sátorral kompenzáljuk, ahol vetítő segítségével, élőben fogjuk közvetíteni a színházteremben zajló eseményeket. Így mindenkinek jut hely. Köszönjük, ha az emlékesten való részvételi szándékotokat előre jelzitek a Térszínház elérhetőségein.

  Végezetül, szeretnénk megkérni Benneteket, hogy küldjetek Édesapámról nálatok fellelhető képeket, dokumentumokat! Írjátok le hozzá kötődő élményeiteket, emlékeiteket, gondolataitokat!

  Édesanyám, bátyám, az egész család, a Térszínház társulata és minden gyászoló nevében köszönjük együttérző üzeneteiteket, és mindazt a támogatást, amit kapunk tőletek. Engedjétek meg, hogy egy Édesanyám által fellelt Bucz Hunor-gondolattal zárjam soraimat:

   „Egyszer majd az őrtüzek egy tűzgömbbé egyesülnek, 
  hogy nem válogatva minden irányba sugározzák a meleget, 
  a fényt és az életet. Fölöttünk köröz a kerecsensólyom.”

  Szeretettel:
  Bucz Magor

 • Szophoklész: Antigoné

  Szophoklész: Antigoné (Tragédia) - "Kreón: Holtan se méltó szeretetre gyűlölőnk. Antigoné: Az én vezérem szeretet, nem gyűlölet. Kreón: Vezéreljen az Alvilágba: ott szeress!"

 • Weöres Sándor: A holdbeli csónakos

  Vitéz László a kiszolgált katona és felesége, Markotányos Rózsi történelmünk viharait idézve a mítikus őshazába vezetik a nézőt, hogy az ifjúság nagy kalandjáról, a szerelmesek bujdosásáról, hányattatásáról és egymásra találásáról meséljenek.

 • Páskándi Géza:   A vigéc
 • Moliére: Tartuffe

  Az érzések kuszasága és a szeretetnek álcázott önzés a társas színlelés förtelmes színterévé teszi Orgon otthonát. Ezt használja ki Tartuffe, az álszent. A szétzüllött család esélyteken a profi szélhámossal szemben.

 • Bornemisza Péter: Magyar Elektra

  „Bornemisza Péter az ő víg kedvében…” A víg nem csupán azt jelenti, hogy mulatságos, jókedvű, derűs, hanem azt is, hogy vigasztaló. A vigasztalást a reformáció kezdetének ötszázadik évében a hitünket szolgáló reformátoroktól kapjuk. Ezért tűztük műsorra a Magyar Elektrát.

Barokk kamarazene historikus hangszereken és a régi magyar irodalom legszebb versei.

Engedj sirnom boritokep page 003

Bravó. Nagyszerű volt. (T.J.)

☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Nekem is nagyon tetszett, a fiatal zenészek (szegények maszkban), az énekesek remekeltek. A karmester volt a fő attrakció. ilyet még nem láttam. GRATULA MINDENKINEK! (SZ. P.)

☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Világszínpadra méltó előadás. köszönöm, hogy vannak ilyen emberek, akik ilyen körülmények között is tudnak nagyot tenni. mind, akik létrehozták ezt az előadást, leginkább méltóak a legnagyobb köszönetre. (H. T.)

 

❗️Online bemutatóra készülünk❗️

Ha az évkör ünnepeire gondot fordítunk, sokat teszünk azért, hogy otthon érezzük magunkat a világban. Ennek szellemében, 2021 húsvétjában egy különleges előadással készülünk, amely Szűz Mária fájdalmát helyezi a középpontba, innen a cím:

🔸A KERESZT ALATT🔸.

Az előadásban életre kel a Winkler-kódex devóciós passiója: a 🔸Mária-siralom🔸 (1506), valamint fiatal zeneművészek tolmácsolásában elhangzik 🔸Pergolesi „Stabat Mater”🔸 című oratóriuma.

Az előadás része a Térszínház 🔸Hang(s)zó🔸 sorozatának, amely célja a hang és szó szakrális egységének kifejezése.

🔸A KERESZT ALATT🔸 c. előadásunkat online közvetítjük a Térszínház honlapján és Facebook-oldalán.

Közvetítések időpontjai:

• 2021. március 31. (sze), 19.30 🔹Fb-esemény linkje: https://fb.me/e/20CwKiN5K
• 2021. április 1. (cs), 19.30 🔹Fb-esemény linkje: https://fb.me/e/273AiJTYx
• 2021. április 2. (p), 19.30 🔹Fb-esemény linkje:
https://fb.me/e/424xsWmFa

További információk ⬇️ https://terszinhaz.hu/.../40096-a-ker...​...

Liszt Ferenc egyetlen Petőfi Sándor-verset zenésített meg, A magyarok Istene címűt, 1881 februárjában. A következő linken meghallgatható: https://www.youtube.com/watch?v=9FY5eskL9sM

murc15 petofiLiszt marc 15

 

marc 15

_________________________________________________________________________


 

Bucz Magor szerzői hangversenye a Corvin köz hőseinek emlékére.

2019. október 20-án (vasárnap), 11.00-kor a Térszínházban. 

A műsorban Bucz Magor olyan kompozíciói hallhatóak, melyek a zeneművekben használt szövegek által kapcsolódnak az ’56-os forradalomhoz és annak szellemiségéhez. Elhangzik a zeneszerző „Ereszd meg a felhőköt…” című motettája, amit egy magyar népi imádság szövegére komponált Harangozó Imre 1990-es gyűjtése nyomán. Ősbemutató lesz az Esti imádság című kompozíció, ami Balaskó Jenő versére íródott. És végül az Illyés Gyula-díjas író, Benedikty Tamás Szuvenír című regényének soraira komponált kamaraoratórium kerül bemutatásra, amely 3 énekes szólistát, 2 színművész előadót, és 9 tagú kamaraegyüttest foglalkoztat. Az oratóriumban, a közreműködő színészek révén, a színház kifejezésformái is szerepet kapnak. A műsorban szereplő zeneműveket versek, irodalmi részletek egészítik ki színművészek tolmácsolásában. Közreműködik: Kubik Anna, Jászai- és Kossuth-díjas színművész. Vetítésre is sor kerül, Corvin köziekkel készült interjúrészletek lesznek láthatóak a „Mindent a Hazáért – Corvin köz 1956” című dokumentumfilmből.

„Gyermekkoromtól nagy tiszteletem van azok iránt, akikben él a felelősségérzet, hogy hiteles műalkotásban fejezzék ki az 1956-os forradalomhoz fűződő érzelmeiket, gondolataikat. Bár ‘56 számomra mítosz, mégis úgy éreztem, hogy nekem is lehet kifejezni valóm e témában. Nem csak azért mert édesapám révén, aki Debrecenben nemzetőr volt, közvetlenül kapcsolódom, hanem mert a forradalom szellemisége máig ható erejű: az egyetemes emberibb élet utáni vágy kifejeződése. Fő inspirációs forrásom Benedikty Tamás: Szuvenír című regénye volt, ami a Corvin köziek szemszögéből, sorsokon keresztül, kordokumentumokon alapulva mutatja be '56 eseményeit, előzményeit és hatásait. Búcsúfia című kamaraoratóriumom szövegéhez ebből a regényből választottam részleteket, amiket szabad dramaturgiába rendezve használtam fel. 
A búcsú a közösség életében csakúgy kegyelmi állapot, mint ‘56 a nemzet életében. A búcsúról hozott búcsúfia az, ami mindig emlékeztet minket erre a kegyelmi állapotra, és a nehéz időkben is reményt ad. Ezért a cím.” (Bucz Magor)

Jegyek: 800 Ft

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

https://www.facebook.com/magorbucz/?modal=admin_todo_tour

 

Bucsufia plakat page 001

Alkategóriák