!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek
 • A KERESZT ALATT (online bemutató)

  Az előadásban életre kel a Winkler-kódex devóciós passiója: a ?Mária-siralom? (1506), valamint fiatal zeneművészek tolmácsolásában elhangzik
  ?Pergolesi „Stabat Mater”? című oratóriuma.

 • 50 éves a Térszínház
  50 éves a Térszínház

  1969 - 2019

 • Weöres Sándor: A holdbeli csónakos

  Vitéz László a kiszolgált katona és felesége, Markotányos Rózsi történelmünk viharait idézve a mítikus őshazába vezetik a nézőt, hogy az ifjúság nagy kalandjáról, a szerelmesek bujdosásáról, hányattatásáról és egymásra találásáról meséljenek.

 • Bornemisza Péter: Magyar Elektra

  „Bornemisza Péter az ő víg kedvében…” A víg nem csupán azt jelenti, hogy mulatságos, jókedvű, derűs, hanem azt is, hogy vigasztaló. A vigasztalást a reformáció kezdetének ötszázadik évében a hitünket szolgáló reformátoroktól kapjuk. Ezért tűztük műsorra a Magyar Elektrát.

Tótágas 1

Színlap

Ez az összefoglaló cím a múlt században még Magyarországon is gyakori vásári képmutogató műfajára utal. A vásárok e látványos hagyománya nélkül nem születhettek volna meg balladarománcaink.

A XX. század első harmadában föllelhető hírverselés is e műfaj hatását mutatja. Európában már a XI. századból vannak adatok e jellegzetes előadói módról, de nálunk csak a múlt században lett igazán népszerű. A mozgófénykép, majd a tömegkommunikációs eszközök széleskörű elterjedése végképp kiszorította ezt a tradicionális játékot. Társulatunk fölfedezte ezt az immár feledésbe merült műfajt. Mi is, akárcsak a régiségben, képeket mutogatva, játékkal, dallal, maszkkal és bábokkal adunk elő egy-egy történetet. E gazdag változatokat kínáló mini színházi formában találtuk meg a népszínház egyik lehetséges, könnyen utaztatható formáját. Utcai forgatagban és vásári tolongásban is egymásra talál így a nemes irodalmi érték és a szórakozni vágyó közönség.

Képmutogatóink:

KÁPOSZTA SÁRI

Arany János: A KÉP-MUTOGATÓ

Arany János: A FÜLEMILE

Pákolitz István: A KOLOZSVÁRI BÁRÓ

PINKÓ, AZ ÖRDÖG FIA- bukovinai székely népmese nyomán

Babits Mihály: MOZGÓFÉNYKÉP

Weöres Sándor: VÁSÁRI KÉPMUTOGATÓ REGŐS

Kormos István: KACOR KIRÁLY

Arany János: Szent László

Arany János: A HEGEDŰ

SZENT KRISTÓF