!!! Támogassa a Térszínházat adója 1%-ával !!!
A kedvezményezett neve: TÉRSZÍNHÁZ EGYESÜLET
A kedvezményezett adószáma: 19637396-2-42
részletek
 • 50 éves a Térszínház
  50 éves a Térszínház

  1969 - 2019

 • Szophoklész: Antigoné

  Szophoklész: Antigoné (Tragédia) - "Kreón: Holtan se méltó szeretetre gyűlölőnk. Antigoné: Az én vezérem szeretet, nem gyűlölet. Kreón: Vezéreljen az Alvilágba: ott szeress!"

 • Moliére: Tartuffe

  Az érzések kuszasága és a szeretetnek álcázott önzés a társas színlelés förtelmes színterévé teszi Orgon otthonát. Ezt használja ki Tartuffe, az álszent. A szétzüllött család esélyteken a profi szélhámossal szemben.

 • Weöres Sándor: A holdbeli csónakos

  Vitéz László a kiszolgált katona és felesége, Markotányos Rózsi történelmünk viharait idézve a mítikus őshazába vezetik a nézőt, hogy az ifjúság nagy kalandjáról, a szerelmesek bujdosásáról, hányattatásáról és egymásra találásáról meséljenek.

 • Bornemisza Péter: Magyar Elektra

  „Bornemisza Péter az ő víg kedvében…” A víg nem csupán azt jelenti, hogy mulatságos, jókedvű, derűs, hanem azt is, hogy vigasztaló. A vigasztalást a reformáció kezdetének ötszázadik évében a hitünket szolgáló reformátoroktól kapjuk. Ezért tűztük műsorra a Magyar Elektrát.

Beszélgetés és performance - zárt körben

 101 ÉVE SZÜLETETT BOHUMIL HRABAL.

A Túlságosan zajos magány cselekménye Hrabal életének valós élményein alapszik. 1954 októberétől 1959 februárjáig dolgozott papírbálázóként a hulladékgyűjtő vállalatnál. Ekkor ismerkedett meg a regénybeli Hanta mintájául szolgáló kollégájával, Jindrich Peukerttel. Hanta karakterébe ugyan nemcsak régi barátját és kollégáját, hanem saját magát is belegyúrta, azonban a Túlságosan zajos magány túlmutat egy önéletrajzi munkán. Hőse sokkal inkább tekinthető a huszadik századi gondolkodó ember allegóriá­jának, akire pontosan illik a Gyöngéd barbárokból a következő idézet: „Mert azt senki a világon nem bocsátja meg, ha az ember békességben, valamint a részegség és a világmindenség számlájára akar élni…” A papírbálázóként végigdolgozott korszak mély nyomott hagyott Hrabalban, hosszú évekig foglalkoztatta a téma, míg végül megírta a regényét, ami egy olyan világról, egy olyan korról tudósít, amikor a lélek, a szellem megszűnik, amikor a minőség korából a mennyiség korába lép át a világ.

 

 

 

Írja meg nekünk véleményét, gondolatait, kérdéseit!

{fcomment}

 

 

 Tovább a jegyinformáció, jegyrendelésre...